zondag 13 maart 2016

Dag winter: lasagne met groene kool en provolone


Groene kool, vaak ook savooiekool genoemd, is één van mijn favoriete groentes. Heerlijk om de bladeren los te pellen, de grote nerf eruit te snijden en de stukken in de wok met een scheut olijfolie langzaam te roerbakken. Maar de lente is in aantocht, de laatste schaatswedstrijden in Thialf worden verreden en de kool verdwijnt bijna uit de winkel. Tijd om nog eens groene kool te eten op een andere manier.

Ingrediënten voor 4-6 personen
  • 1 pak lasagnevellen
  • ½ grote groene kool
  • 150 gram provolone
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Tomatensaus van 1 blik tomaten en 1 ui. (of restjes uit de vriezer gebruiken)
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 400 ml melk.
  • Zout en peper
  • Nootmuskaatbolletje
Bereiding
  1. Snijd de kool in reepjes en kook of roerbak ze beetgaar.
  2. Maak een tomatensaus door de gesneden ui even in olijfolie te bakken, een blik tomaten toevoegen, zout en peper en minimaal een half uur laten sudderen.
  3. Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Meng er de bloem door en laat op laag vuur 3 minuten garen. Voeg op laag vuur al roerend met een garde de melk in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Laat de saus op laag vuur al roerend 2-3 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met een snufje zout, nootmuskaat en eventueel peper.
  4. Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
  5. Gebruik een ovenschaal met een hoge rand en vet deze in met wat olijfolie. Begin met een laag lasagnevellen. Bouw verder met de kool, de tomatensaus, plakken provolonekaas en de Parmezaanse kaas. Maak zo drie lagen en eindig met de bechamelsaus en nog een beetje Parmezaanse kaas.
  6. Heb je geen provolone dan kun je ook mozzarella gebruiken.
  7. Bak de lasagne in 40-50 minuten gaar en met een bruine korst.
  8. Dek de schaal eerst af met wat aluminiumfolie en verwijder de folie voor het laatste kwartier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten