vrijdag 23 november 2012

supersimpele kaneelbroodjes voor de zaterdagochtend

Als morgenochtend de wekker per ongeluk toch om tien voor zeven afgaat of als je nog wil slapen maar je hoofd al lang aan de dag is begonnen of als je gewoon een echt ochtendmens bent die de vrije zaterdag graag lekker wil meepakken, dan heb je tijd om deze supersimpele kaneelbroodjes te maken voor je lieve kindertjes en reclameman die nog in hun lekkere warme bedje liggen. Veel gemakkelijker dan mijn eerdere recept voor echte pain aux raisins en ze smaken heerlijk bij een kopje koffie en de zaterdagkrant. Recept komt uit het kookboek van Yvette van Boven waar ik eerst geen zin in had omdat het zo opgehemeld werd maar toch wel erg leuk is.

nodig voor het deeg:
* 350 gram bloem + 1 theelepel bakpoeder of zelfrijzend bakmeel
* 75 gram koude boter
* 150-175 ml karnemelk
* snufje zout
* 1 ei losgeklopt

voor de vulling:
* een flink stuk smeerbare boter
* paar eetlepels suiker
* kaneel
* rozijnen, grof gehakte nootjes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Roer zout en zo nodig bakpoeder door de bloem. Verdeel de boter met je vingers door de bloem. Giet beetje voor beetje de karnemelk (of melk voor de mensen die karnemelk vreselijk vinden) en kneed tot het een soepel deeg ( en dat is dus als het niet meer uit elkaar valt en glad aanvoelt).
Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik. Smeer de deeglap in met veel roomboter. Bestrooi ruim met suiker, kaneel en als je wilt ook met rozijnen en nootjes.
 Rol de lap in de lengte op tot een worst. Snijd de rol in plakken en leg die in een ingevette vorm. Het liefst dicht tegen elkaar, maar daar was mijn vorm niet groot genoeg voor.
Besmeer met losgeklopt ei en bak ongeveer 25 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Lekker met nog wat roomboter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten