zondag 8 april 2012

Rodelinzenköfte

Ongeveer 1-2 keer per jaar komen we bij elkaar voor onze reünie. Vijf studiegenoten die elkaar in wisselende samenstelling tegenkomen maar voor de reünie zijn we er allemaal. Het programma is vaak een uitje in het voorjaar gecombineerd met lekker eten en bijkletsen. Zo zijn we wel eens een dagje in ’s-Hertogenbosch geweest met net zulk koud weer als vandaag. Vorig jaar hebben we het Amsterdamse Chinatown bewonderd inclusief de tempel op de zeedijk en ging een lunch in Artis niet door vanwege de regen die niet kwam. Over twee weken komen we bijeen met als voorlopig programma een bezoekje aan Eye, het afgelopen week geopende futuristische gebouw van het oude filmmuseum, en Turks eten. Dat eten zal dan door de helft van de groep tevoren worden bereid, de andere helft zorgt traditiegetrouw voor de wijn. Enkele recepten even testen is geen overbodige luxe dus vandaag waren de kruidige rodelinzenköfte aan de beurt. Die komen wel terug over twee weken!

Ingrediënten voor 3-4 personen

1 gem sla
60 gram bulgur
90 gram rode linzen
2 eetlepels olijfolie
1 kleine ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngesneden
½ eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel Turkse peperpasta
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 eetlepel citroensap, vers geperst
Snufje chilipeper

Bereiding
  1. Spoel de bulgur onder stromend koud water, laat goed uitlekken en zet weg.
  2. Was de rode linzen goed en kook ze in 250 ml water op matig vuur in 15 minuten gaar.
  3. Neem ze van het vuur en roer de bulgur erdoor. Dek de pan af en laat ze 15 minuten staan tot het mengsel erg dik is.
  4. Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan en fruit hierin ongeveer 7 minuten de ui en . knoflook.
  5. Voeg de tomatenpuree, de peperpasta, het komijnpoeder en het paprikapoeder toe en roerbak dit nog even een paar minuten.
  6. Roer dit mengsel door de linzen en laat afkoelen.
  7. Breng de linzen daarna op smaak met zout, peper, chilipeper en het citroensap.
  8. Maak van een eetlepel linzen een balletje en druk er met de duim een rondje in.
  9. Serveer de köfte op een bladje gem sla samen met wat citroenschijfjes.
Bron: L. Kitchen, De Turkse Keuken. Bijzondere beelden en heerlijke recepten uit het binnenland, Utrecht: Veltman uitgevers 2012.

3 opmerkingen:

  1. Even een vraagje: wat doe je met de bulgur?
    Gaat dat door de balletjes heen of eet je dat erbij?

    Ik zag de bulgur(na het apart zetten :-)) niet meer terug in het recept, vandaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste genieten van eten, Ik lees het zo: bij nummer 3 roer je de bulgur door de linzen. Met dit mengsel ga je dan verder. Succes.

      Verwijderen
  2. Ah.... niet goed gelezen dus!

    Dank je wel. Ik ga dit recept zeker 'ns uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen