vrijdag 6 augustus 2010

Pimientos del padrón


Vakantie draait bij mij toch ook een beetje om het lokale eten. San Sebastian staat bekend om zijn pintxos, Baskische tapas die vooral bestaan uit een stukje brood met iets lekkers erop. Veel vis, maar ook groentes. In elke kroeg waar je komt worden de toonbanken volgestouwd met deze pintxos. Ze worden weggespoeld met cider. En niet alleen door de toeristen.

Erg lekker vond ik de kleine groene pepertjes. In de Spaanse supermarkt zag ik ze liggen onder de naam pimientos del padrón en padrón is het plaatsje waar ze geteeld werden. (tegenwoordig komen ze natuurlijk uit Marokko). Ik vroeg een spaanse vrouw wat ik ermee kon doen en volgens haar moest ik ze frituren in olijfolie en daarna bestrooien met zeezout. Nu is frituren op het campinggasje iets te veel gevraagd, dus ik heb ze in de koekepan met iets meer olie dan gemiddeld gebakken en ze waren erg lekker om zo te eten en nog lekkerder op een broodje met baskische kaas. Een campingtapa waarbij de meeste pepertjes heerlijk zoet smaken met een onverwachte hele scherpe tussendoor waar je mond van in brand staat. Een soort russische roulette dus. Nu alleen nog even uitzoeken of ze ook in Nederland verkocht worden. Vraag erom bij je groenteboer dan liggen ze er misschien volgend jaar.

1 opmerking:

  1. Hoi Harriet,

    Heb vorige week onderstaand recept uit NRC Next gemaakt. Erg de moeite waard!
    En ook handig ivm de overvloed aan courgette uit de tuin, hahahaha.

    Quinoa-salade voor 2 personen

    150 gram quinoa, afgespoeld met koud water
    2 verse maïskolven
    4 eetlepels olijfolie
    2 groene of gele courgettes, in de lengte gehalveerd en in plakjes gesneden
    sap van 1 citroen
    2-3 eetlepels jalapenopepers (potje), fijngehakt
    verse basilicum en verse koriander, een flinke handvol van elk
    3 eetlepels geroosterde pompoenpitten
    Spoel de quinoa en kook deze gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen.Verwijder het blad en de draden van de maïskolven en snij met een scherp mes de korrels eraf (dat gaat het beste als je de kolf rechtop zet in een diepe kom die in de gootsteen staat, het spat namelijk nogal).

    Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan en bak hierin op middelhoog vuur de maïskorrels 10 minuten. Doe ze bij de quinoa. Verhit de rest van de olie in de koekenpan en bak hierin de courgette 5 minuten. Doe ook de courgette bij de quinoa. Hak de basilicum en koriander grof en schep de kruiden met het citroensap, de
    jalapenos, zout en versgemalen peper luchtig door de quinoa. Giet er vlak voor het serveren eventueel nog een sliertje olijfolie over en bestrooi met de pompoenpitten.

    BeantwoordenVerwijderen