woensdag 13 januari 2010

Meest gegeten

Zelf kan ik natuurlijk niet achterblijven. Dit zijn wel de  klassiekers van het huis. Nummer 5 is de zondagse dis, de rest is voor door de week.

1. Tortilla met bruine bonen en tomatensalsa
2. Pasta met gebakken witlof,pijnboompitten en gorgonzolasaus
3. Midden Oosten stoofschotel met pitabroodjes,tahini en pepersaus
4. Penne met tomatensaus en mozzarella en gebakken broccoli
5. Hartige taart met geroosterde aardappel en spruitjes/peertjes




1. Tortilla met bruine bonen en salsa, guacomole en gebakken pompoen/zoete aardappel

Al zeker 7 jaar lang eten we elke week een keer tortilla. Op de momenten dat ik terugverlang naar de tijd toen de meiden nog klein, lief en om op te vreten schattig waren, breng ik mezelf snel terug op aarde met hoe het soms werkelijk was. Laat thuis na een lange dag werken daarna nog een tour de creche en opvang. Onderweg al een huilend kind omdat er iets mis was gegaan of omdat ze moe waren en op je schoot wilden zitten terwijl ik keek hoe lang de file was. Thuisgekomen dan nog even snel koken. Dit gerecht was dan altijd snel en nog sneller zonder bijgerechten. En het maakte de kinderen niet uit hoe vaak ze het aten. Nog steeds Bodil's favoriet.

De salsa maak ik vaak voor meerdere keren, waarbij een deel in de vriezer of in potjes gaat (het nieuwerwetse wecken).

nodig voor 1 keer salsa: 1 ui, knoflook, (rode paprika), blik tomaten op sap, gedroogd pepertje of een halve, kruidnagelpoeder of 1 kruidnagel in de vijzel, theel. komijnpooeder, theel. cacao, volle theelepel bruine suiker, rode wijnazijn, rozijnen
Fruit de gesnipperde ui in wat olie met het pepertje. Daarna (de paprika in stukjes en )de knoflook in stukjes erbij. Nog even bakken. Daarna kruidnagel, komijn en cacao erbij en de rozijnen en bruine suiker erbij. Even omroeren, dan blik tomaten beetje gehakt erdoor. Aan de kook laten komen en daarna 15 zachtjes sudderen. Op het laatst een scheutje wijazijn erdoor en op smaak brengen met zout en peper.
Ondertussen de bruine bonen uit blik en een blikje mais in een pan opwarmen.
Voor de guacomole de avocado uitlepelen en prakken met een beetje turkse yoghurt, limoensap, beetje komijnpoeder, cayennepeper en zout. (Verse koriander is er ook lekker door). Tortilla's opwarmen in magnetron (30 sec in onze). Serveren met een beetje (komijnekaas)

Bij meer tijd een extra bijgerecht: gebakken pompoen of zoete aardappel met pompoenpitten
Schil de pompoen of zoete aardappel en snijd in blokjes. Warm olie op in koekepan en bak de blokjes tot ze gaar zijn. Op het laatst een eetlepel pompoenpitten erdoor zodat deze nog even meebakken. Vanzelfsprekend op smaak brengen met een beetje zout en peper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten